onsdag 27 maj 2009

Rom 27/5 kl. 20.45












Ikväll avgörs säsongens största match. Platsen för skådespelet är Stadio Olimpico i Rom och aktörerna är Barcelona och Manchester United. Drömfinalen som den har kallats. Enligt konspirationsteorier från Chelsea en final som hela forbollsvärlden ville ha. Det är upplagt för fest och jag vill inte vara någon glädjedödare. Ändå kan jag inte låta bli att fundera på om det verkligen är en drömfinal.

Det är ingen snack om att det är fotbollsvärldens mest sevärda lag som möts ikväll men det garanterar tyvärr inte bra spel. Inom matematikens värld blir två minus ett plus men ikväll undrar jag inte om det kommer att bli det motsatta. United kan mycket väl välja att gasa på från början och försöka skapa oreda i Barcelonas nykomponerade försvar. Det mer troliga är att de som Chelsea kommer att försöka skärma av Barcas spelskickliga mittfält. Ingen av laget har råd att tappa mark. Den här gången är det ingen retur, nu är det bara 90 minuter som gäller och ingen vill förlora. Fast egentligen är det saksamma för oavsett taktik är det en match som bör ses.

Förutsättningarna då? Manchester United lär ställa upp med ett femmannamittfält för att stoppa Xavi & co. Barca saknar sina ordinarie ytterbackar Abidal och Dani Alves som är avstängda medan United får klara sig utan terriern Darren Fletcher efter hans röda kort mot Arsenal. Helt är det värre för Barca att spela utan sina ordinarie ytterbackar än för United att inte kunna spela med Fletcher. Jag anser att det är fördel United av den enkla anledningen att Sir Alex har ett taktiskt övertag. Barcelona har bara ett spelsystem och visst är den effektiv mot svagare motstånd men är det något lag som kan stoppa Barcas framfart är det Manchester United. Sir Alex behöver inte ens kolla på video för att veta hur Barcelona kommer att spela. Samtidigt behövs det bara en centimeter, en sekund för Barcelonas stjärnor att definiera individuell prestation. Matchen sänds för övrigt på tv 6. Hoppas att jag har fel och att vi får se en fotbollsmatch vi sent kommer att glömma.

(Bild hämtad från sdamy.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar