torsdag 21 maj 2009

Svenska hjältar

Som första inlägg på på denna blogg tänkta jag ta en stund och reflektera över det svenska inflytandet på den internationella fotbollsarenan. Antalet svenskar som har lämnat avtryck är kanske mer än motiverat för ett litet land som Sverige. Svenska spelare och tränare har vunnit stora titlar och respekteras världen över. Det finns en svensk som haft ett enormt inflytande på den internationella fotbollen men som inte har lämnat avtryck varken för sitt spel på planen eller som sin roll som tränare. Jag pratar om Lennart Johansson, den tidigare basen för UEFA. En man som på gott och ont alltid har sagt vad han tycker. Även hans arv har sina för och nackdelar. Under Johanssons ledning förändrades Champions League från en årlig turnering till den tyngsta titeln titeln inom fotbollsvärlden. Allas våra Ibra spelar i en av världens största klubbar och är lagets självklara stjärna. Ändå är han beredd att lämna allt detta för en klubb som har en större chans att vinna Champions League. Men det jag reflekterar över är inte betydelsen av Champions League som titel utan det faktum att turneringen har gjort det möjligt för klubbar att bjuda 600-700 miljoner kronor för en spelare som Zlatan.

Medan Mästarcupen var en turnering för vinnare av de europeiska ligorna har Champions Leauge mer fått rollen som centralbank. Under Johanssons ledning gjordes cupsystemet om och flera lag från samma land fick plats i turneringen. Istället som smålag från små länder fick fler storklubbar chansen att visa upp sig. Med fler stora lag kom blev intresset större, och med intresset kom även pengarna. Klubbar är idag beroende av pengar som Champions League genererar. Inte bara de enorma summor man får för deltagande utan även naturliga följder som nya sponsorer och försäljning av varor. Fotbollsklubbar blir mer och mer internationella och fler och fler produkter säljs. Tröjor, halsdukar, bollar; you name it.

Mer pengar inom fotbollen skapar klyftor mellan storlag och mindre klubbar men samtidigt leder klubbarnas ökade resurser till att de kan köpa fler och bättre spelare. År efter år är det samma klubbar som slåss och de nationella titlarna men samtidigt bjuds vi på sevärd fotboll. Jag överlåter till er läsare att reflektera över den komersiella fotbollen. Själv nöjer jag mig med att säga att Lennart Johansson är mer än en pokal. Kanske kommer vi en dag att titta tillbaka och tycka att den mest inflytelserika svensken inte var Henke eller Zlatan, utan Lennart Johansson.

1 kommentar: