söndag 31 maj 2009

Snart halvvägs

I skuggan av Zlatans jakt på skytteligatiteln fullbordas under söndagen omgång 12 av 30 i Allsvenskan. Efter denna omgång tar Allsvenskan ett uppehåll fram till 4 juli. Bland annat med anledning av stundande U21-EM.

Vad kan vi då säga efter att ungefär halva serien har spelats? Inga större överraskning i toppen. IFK Göteborg leder serien (27 p) följt av Elfsborg (24 p), Helsingborg och AIK som båda har skrapat ihop 22 poäng. Helsingborg kan vid seger idag gå upp på andra plats. Så lång ser det ut som alla experter trodde inför säsongen.

Jag vill ta tillfället i akt och berömma laget som ligger strax bakom toppen; Trelleborg och Örebro. Det är två lag som är kända som tråkiga och att de bara spelar 0-0. Det kanske var sant en gång i tiden men all heder till Tom Prahl och Sixten Boström som har förvandlat två hånade lag till två av Allsvenskans mest sevärda. När lag som Djurgården och Hammarby inte riktigt verkar har hittat rätt spelidé har Trelleborg och Örebro varit frekventa och trott på sitt spel. Dessa två herrar basar över lag som både spelar stark bakåt och även bjuder på fint offensivt spel. De må inte vara lika stabila som topplaget sett över en hel säsong men jag tycker att det är oerhört roligt att lagen inte finner sig i sitt historiska arv och endast försöker gnega till sig poäng. Ser man en match med Trelleborg eller Örebro är det sällan man blir besviken.

Örebro har dessutom en av seriens intressantaste spelare i finska Roni Porokara. I Trelleborg hittar vi en hel del unga, duktiga svenska spelare som Rasmus Bengtsson, Joakim Sjöhage, Marcus Pode och Andreas Drugge. De visar att de går att spela fin, offensiv fotboll men små medel och en satsning på unga talanger.

Djurgården befinner sig på nedflyttningsplats och Hammarby ligger bara två poäng före. Det tråkiga om något av dessa lag skulle åka ur Allsvenskan är publikstödet. Jag tycker att det är roligare att se fotboll live ju fler supportrar som är på plats. Det återstår att se hur det går för publiklagen.

(Bild hämtad från sgb.se)

2 kommentarer:

  1. Du nämnde inte John Alvbåge, allsvenskans bäste målvakt (kanske sveriges bästa?).
    Skandal att han inte ens är med truppen mot Danmark på lördag.

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara hålla med. Alvbåge är en personlig favorit och allsvenskans absolut bästa målvakt. Han borde i den bästa av världar vara given i landslaget men tyvärr tror jag inte att det kommer att ske.

    SvaraRadera