fredag 5 juni 2009

Moment 22

Värvningskarusellen är i gång på allvar och nu är det de största namnen som är i blickfången. Inters president Massimo Moratti har träffas Barcelonas dito Laporta för att diskutera en en övergång för Ibrahimovic(?). En annan världstjärna påstås redan vara klar för spel i Spanien. Zidane som numera är rådgivare i Real Madrid säger i media att Kaká redan har skrivit på för Real Madrid. Återstår att se om detta stämmer men helt klart är det mycket som tyder på att Kaká kommer att bli första pusselbiten i Reals nya Galactico-satsning. Inte minst med anledning till att Milans vice president Adriano Galliani sagt att Milan inte har råd att tacka nej till pengarna som erbjuds för Kaká, som själv vill stanna.

Att pengar får en allt större betydelse inom fotbollens värld är ingen nyhet. Pengar har alltid haft en avgörande roll och naturligtvis inte bara inom fotbollen. Men idag är marginalerna mindre är någonsin och spel i Champions League är idag avgörande för klubbarnas framgång. Ett självförvållat moment 22 råder eftersom framgår krävs för pengar och pengar krävs för framgång. Milan må få bra betalt för Kaká men samtidigt är han en av världens bästa spelare och kanske den viktigaste spelaren för Milan. Visserligen är ingen spelare oersättlig och Milan lär inte ha några problem att ersätta honom men det är ändå besynnerligt att en av världens bästa klubbar ska behöva sälja en av världens bästa spelare av ekonomiska skäl.

Ett annat exempel är Valencia som står vid ruinens rand. Hade laget kvalificerat sig till Champions League hade klubben kanske fått ekonimiska förutsättningar för att bygga upp ett starkt lag igen. Nu missade laget Champions League-spel nästa säsong och troligtvis kommer lagets stjärnor som David Villa och hans namne Silva säljas. Det kommer sannolikt att innebära att laget inte når samma framgångar och därmed inte får kapital för att nå framgångar.

Hela världens ekonomi är sargat men i fotbollens fall beror en stor del av problemen på klubbarnas egna misstag. Återstår att se om fotbollen följer hockeyns exempel och försöker stävja flödet av pengar.

(Foto hämtat från thesportcorner.ca)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar