söndag 7 juni 2009

Sorgens dag

Låt mig börja med att säga att mina tankar går till Henrik Larsson och hans familj. Larssons bror gick bort under gårdagen och för hans del var nog förlusten mot Danmark av mindre betydelse.

Men det är även en dag av sorg för svenska landslaget. Än må det inte vara helt kört men det ska mycket till om vi ska lyckas bli tvåa i gruppen och få spela play-off. Oavsett hur det hela kommer att sluta blev det igår kväll än en gång uppenbart att det är dags att leta efter en ersättare till Lagerbäck. Han verkar oresonlig och har själv inga tankar på att lämna sin post men han måste inse att han inte kommer vidare med landslaget. Lagerbäck ska med all rätt hyllas för sina år som förbundkapten men han har nått sin maxkapacitet och nu bör någon annan leda landslaget till nästa nivå.

Det var inte lätt att leda ett landslag där anfallsuppsättningen bestod av Henrik Larsson, Yksel Osmanovski och Jörgen Pettersson. Men läget är inte samma idag. Svenska landslaget har utvecklats och vi har en mängd duktiga spelare som kan mäta sig med de bästa och det är till stor del tack vare Lagerbäck. Matchen mot Danmark blev dock ännu ett bevis på att Lagerbäck inte kan ändra en matchbild. Det hjälper inte heller att han valde Kim Källström som förste straffläggare. Han är ingen dålig straffläggare men han är inte bättre än Zlatan, och med det självförtroende som magikern från Rosengård har borde han varit det sjäkvklara valet. Kim är en gåta. Ständigt stressad och förvirrad. Behöver alltid bevisa någonting och överarbetar situationerna. Han är som bäst när han spelar enkelt; väggspel och skott. Han har inte tillräckligt starkt psyske och det var fullt naturligt att han slog en riktigt dålig straff.

Vilka kan då tänkas ersätta Lagerbäck (som lär sitta kvar på sin post). Av de kandidater som har nämts i svensk media ser jag helst Svennis på posten. Han har internationell erfarenhet och kan förändra en matchbild. Andra som finns med i bilden är Torbjörn Nilsson och Roland Nilsson. Ingen av dessa har i mitt tycke visat att de är värda posten som förbundkapten. De skulle inte tillföra någonting speciellt utan vi skulle få se samma trupper tas ut som idag. Dags för förändring. Nya tider, ny förbundskapten?

(Foto: Bildbyrån)

3 kommentarer:

  1. Svennis som förbundskapten med hasse backe! och sen göra oss av med alla äldre föredettingar och satsa på att bygg ett lag för framtiden redan nu. Bort med henke, anders svensson, sid-danne osv. In med de unga och nu kan ju landslaget kosta på sig en del uteblivna poäng. Så satsa på framtiden

    SvaraRadera
  2. Kan inte annat än hålla med föregående talare

    SvaraRadera