söndag 14 juni 2009

Morgondagens stjärnor gör entré

Imorgon, 15/6, spelas den första matchen i U21-EM mellan England och Finland. Sveriges första match spelas på tisdag mot Vitryssland. fotbollskanalen.se har listat de tio största stjärnorna inför mästerskapet och det är slående hur många spelare som redan är stjärnor. Ändå saknas många namn. I Spaniens Confed Cup-lag ingår spelare som Mata, Fabregas, Pique och David Silva som alla skulle kunna medverka i EM. Inte illa. Inters Balotelli toppar listan på fotbollskanalen.se följt av Theo Walcott och Barcas Bojan Kirkic. Det är fantastiskt att det finns så pass många unga spelare som tar plats i storklubbarna men samtidigt försvinner en del av spänningen.

När Brasilien vann U17-VM 1997 var det inte många spelare som redan spelade i startelvan i storklubbar. Inför turneringen hade jag och mina kopmisar snappat upp ett namn: Ronaldinho. Det skrevs en del om honom och vi var väldigt nyfikna på honom. Han levererade också även om jag mest fick upp ögonen för Alex som jag var övertygad skulle bli nästa Rivaldo. Vi kan konstatera att jag aldrig lär få jobb som scout. Min poäng är att det en del av spänningen låg i att se vilka spelare som visade framfötterna och vilka som skulle köpas av vilka klubbar. Den här gången spelar de redan i Barcelona, Manchester United, Inter och Arsenal.

Desto mer spännande ska det bli att se vilka svenska spelare som kommer att visa framfötterna. Mästerskapet kommer att bli ett utmärkt tillfälle för spelarna att visa att de är redo för större uppdrag. Även i Sverige är spelarna på förhand mer kända och framgångsrika än på länge. Martin Olsson fick en 15-tal matcher i Premier League och Marcus Berg fortsätter producera mål. Missa inte mästerskapet för det är nu som killarna ska visa att svensk fotbolls framtid ser ljust ut.

Samtidigt spelar de större pojkarna i Confed Cup. I skrivande stund spelas den mindre sevärda matchen Sydafrika-Irak. Ikväll går dock Europamästarna in i turneringen mot Nya Zeeland och ja lovar att det kommer att bli sevärt. Mycket bra fotboll att vänta under juni månad. Confed Cup visas på SVT medan TV4 visar U21-EM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar